Kanasta - pravila

kategorija Igre sa izbacivanjem karata
objavljeno 1.7.2010.

Postoje različite varijante kanaste i pravila koja su specifična za određene oblasti u kojima se igra. Pošto je kanasta vrlo popularna igra na ovim prostorima, predstavićemo Vam pravila po kojima se igra u našem regionu.

Cilj igre

U kanasti igrači izlažu Izloške, slično kao i u remiju. Izlošci direktno donose bodove, pa je i cilj da ih se formira što više. Ono što je karakteristično za kanastu je da u toku deljenja igrač bude u situaciji da više puta završi igru, ali on to ipak ne čini, već pokušava da uveća broj karata u rukama i izloži nove izloške, čime ostvaruje veći broj bodova koji mu donose prednost.

Broj igrača

Igru mogu igrati od 2 do 6 igrača, svako za sebe. U slučaju da je u igri više od 6 igrača onda se formiraju parovi.

Karte

Igra se igra sa 2 standarda špila od po 52 karte kojima se dodaju još 4 džokera. Džokeri, kao i dvojke, imaju ulogu da zamene bilo koju kartu, i nazivaju se 'divlje karte' ili 'divljaci'. Karte se boduju na sledeći način:

  • džokeri - po 50 bodova
  • dvojke - po 20 bodova (ove vrednosti su iste i za džokere i za dvojke bez obzira koju kartu menjale)
  • kečevi - po 20 bodova
  • od 8 do kralja (8,9,10,J,Q,K) - po 10 bodova
  • od 4 do 7 - po 5 bodova

Primećujete da 3 nisu ni u jednoj bodovnoj grupi. One se ne mogu izlagati, nego imaju posebnu ulogu o kojoj ćemo malo kasnije.

Deljenje

Deljenje se odvija u desnu stranu. Karte seče igrač levo od delioca i pri tome pokazuje poslednju kartu. Ukoliko je poslednja karta džoker ili dvojka, uzima ih sebi i u sličaju da je ispod 'divljaka' još neki 'divljak' i njega uzima sebi. U toku deljenja dobija manje karata za onoliko koliko je izvukao 'divljaka'. Delioc prvom igraču deli 3 karte, a zatim dalje po 2 sve dok svi ne dobiju po 14 karata. U tom trenutku prvi desni igrač jedini ima 15 karata. Ostatak karata se spušta na sredinu stola, okrenut licem na dole. Ako neko u toku deljenja dobije jednu ili više crvenih trojki (herc ili karo), spušta ih odmah ispred sebe licem na gore. Umesto njih povlači nove karte sa vrha Ostatka.

Izlošci

Izlažu se samo grupe karata istih vrednosti bez obzira na boju. Izložak mogu činiti minimum 3 karte, u kojima se mogu javiti i divljaci, ali ih uvek mora biti bar za 1 manje nego osnovnih karata u svakom izlošku. Na primer ako imate izložak od tri desetke, njemu možete pridružiti i dva divljaka, a ako dodate još jednu desetku, možete im pridružiti još jednog divljaka.

Tok igre

Igru počinje igrač koji jedini ima 15 karata (desni od delioca), i on samo izbacuje jednu kartu koju stavlja pored ostatka, okrenutu licem na gore. Tako počinje formiranje Gomile za odbacivanje. Dalje, svaki igrač vuče po jednu kartu sa ostatka i odbacuje po jednu na Gomilu. Karte se na Gomili stavljaju jedna preko druge, tako da je vidljiva samo gornja karta.

Pre odbacivanje karte, igrač može izložiti neki izložak ili dodati neku kartu na već izloženi izložak. U kanasti igrač može dodavati karte isključivo samo na svoje izloške. Igrači svoje izloške drže odvojene od protivničkih jer je u kanasti i najbitnije ko je šta izložio.

Uvodni izložak

Da bi se igrač otvorio, odnosno izložio svoj prvi izložak, mora da isuni neke uslove. Uvodni izložak mora sadržati određeni broj bodova, u zavisnosti od svog trenutnog rezultata , i to:

  • 50 bodova ako mu je trenutni rezultat 0-1495 bodova
  • 90 bodova ako mu je trenutni rezultat 1500-2995 bodova
  • 120 bodova ako mu je trenutni rezultat 3000 i više bodova
  • 15 bodova ako mu je trenutni rezultat negativan

Kada kažemo Uvodni izložak, mislimo na jedan ili više izložaka, koji se svi odjednom spuštaju na sto i ispunjavaju uslove iznad. Kada se igrač otvori, odlaže jednu kartu na gomilu i time završava svoju ruku. U svakoj sledećoj ruci, taj igrač može izlagati nove izloške ili prilagati karte već postojećim, bez ikakavog ograničenja. Međutim, karakteristično za kanastu je, da taj igrač u svakoj sledećoj ruci može uzeti i gomilu za odbacivanje.

 

Uzimanje gomile za odbacivanje

Strategija svakog igrača bi trebala da bude orijentisana na uzimanje gomile za odbacivanje. Od tih karata i karata koje igrač već ima u rukama može formirati nove izloške ili prilagati karte već izloženim, i na taj način ostvariti veći broj bodova, pošto znamo da se u kanasti svaka karta boduje. Uzimanje gomile se vrši po određenim pravilima. Svaki igrač koji se predhodno otvorio može uzeti gornju kartu sa gomile umesto sa ostatka. Uslov je da zajedno sa tom uzetom kartom odmah formira izložak koji ne sme da sadrži divljake i izloži ga ispred sebe. Npr: ako je na vrhu gomile petica, igrač koji se otvorio je može uzeti samo ako u ruci ima još bar dve petice i na taj način formira novi izložak koji odmah izlaže. Pošto igrač, uzimanjem karte sa gomile formira novi izložak i izloži ga, on potom uzima i celu gomilu za odbacivanje. On potom odmah formira nove izloške, ili prilaže već postojećim i kada želi da završi potez, izbacuje jednu kartu, stavlja je pored ostatka licem na gore i na taj način ponovo otpočinje formiranje nove gomile za odbacivanje. Crne trojke se ne mogu ni izlagati, ni prilagati, već se samo odbacuju na gomilu za odbacivanje. Kada se na vrhu gomile nalazi crna trojka, pošto se sa njom ne mogu ni formirati izlošci, ni prilagati postojećim, kažemo da je gomila 'zamrznuta'.

Ako igrač formira 2 izloška od karata istih vrednosti, on ih u sledećem krugu može spojiti. Npr: ako igrač pri otvaranju izloži dva kralja i džokera, a iz taktičkih razloga u ruci zadrži još dva kralja, a igrač pre njega odbaci kralja misleći da ih ovaj više nema, on može uzeti tog kralja i formirati novi izložak i na taj način doći do cele gomile za odbacivanje. U nekom od sledećih poteza on ta dva izloška sa kraljevima može spojiti.

Kanasta

Ukoliko igrač ima izložak koji se sastoji od sedam ili više karata, on ga skupljai stavlja preko svojih crvenih trojki. Ukoliko igrač nema ni jednu crvenu trojku, on skuplja taj izložak i stavlja jednostavno ispred sebe. Takav izložak se naziva Kanasta. Kanasta se izlaže licem na gore, gde se vidi samo gornja karta. Svaka kanasta donosi i određene dodatne bodove:

  • Zlatna kanasta - sastavljena od 7 prirodnih karata (bez divljaka) donosi 200 bodova
  • Prljava (Mešovita) kanasta - sastavljena od 7 karata iste vrednosti od koji su 1-3 divljaka donosi 100 bodova

Da bi se kanaste razlikovale, na vrh mešovite kanaste se uvek stavlja crna karta, a na vrh zlatne crvena. Dalje, tokom igre, igrač može i dalje prilagati karte na kanastu, kao i na sve druge svoje izloške.

Crvene trojke

Kada igrač formira svoju prvu kanastu, on njom pokriva sve svoje crvene trojke, koje od tog trenutka donose nagradne bodove i to po 100 bodova svaka crvena trojka. Ukoliko se partija završi, a igrač koji ima crvene trojke nije formirao ni jednu kanastu (nije pokrio trojke), onda donose kaznene bodove i to po -100 svaka. Jedna kanasta je dovoljna da se pokriju sve crvene trojke.

 

Završetak deljenja

Formirane kanaste imaju višestruki značaj. Pred nagradnih bodova postoji i Uslov završetka partije, koji je vezan za njih. Da bi igrač Zatvorio, mora imati bar jednu formiranu kanastu. Nakon toga mu preostaje da se oslobodi svih karata iz ruke (kao i u remiju), što izlaganjem novih izložaka, što prilaganjem. Poslednjom kartom u ruci se zatvara, ona se stavlja na vrh gomile za odbacivanje, licem na dole. Međutim, za razliku od remija, poslednja karta se može i priložiti nekom izlošku i na taj način završiti partiju, tj. zatvaranje nije obavezno. Najnepovoljnija situacija za igrača je kad ostane samo sa jednom, ili par karata u ruci, a da nije formirao ni jednu kanastu. Tada on igra pasivno, iščekujući da neko drugi završi, dok je protiviku u cilju da što više produži partiju, uzimajući što više puta gmilu za odbacivanje i sakupljajući poene, stičući na taj način zavidnu prednost.

Bodovanje

Kada igrač formira bar jednu kanastu i oslobodi se svih karata u ruci, to deljenje je završeno i sabiraju se bodovi. Svako sabira svoje nagradne bodove od kanasi, crvenih trojki, a pobednik dobija i dodatnih 100 bodova kao nagradu za zatvarnje (kraj deljenja). Potom igrači sakupljaju sve karte sa stola, uključujući i kanaste i sabiraju bodove u njima, koje dodaju na ostvarene nagradne bodove. Od tog zbira oduzima se vrednost karata koja je ostala igraču u rukama u trenutku zatvaranja i još po -100 bodova za svaku nepokrivenu crvenu trojku (ukoliko igrač nije formirao ni jednu kanastu). Taj krajnji rezultat se upisuje i odmah sabira sa njegovim prethodnim rezultatom. Partija traje dok neko prvi ne dođe do 5000 bodova. Ako više igrača pređe 5000 bodova, pobednik je onaj igrač koji ima najviše bodova. Poslednje deljenje se obavezno igra do kraja.

Ostavite komentar

Da li se moze zatvoriti sa crnom trojkom


Čovek je na početku rekao da se razlikuje bodovanje od sela do sela. Na početku se dogovorite, ako je neko došao sa drugim znanjem. Nisam odavno igrao kanastu, ali u mom selu se igra sa tri kompletna špila.


Pozdrav fanovima,

Zanima me, ako igramo svaki za sebe, i nisam napravila niti jednu kanastu, ali sam se otvorila, prije nego je netko handirao. Da li mi i one karte sa stola idu u minus ???

L.P.


Kanasta - sta ukoliko niko ne zatvori, a preostalih par karata nicemu ne sluze (nista sa njima ne moze da se formira). Imao sam 15 kanasti i jos 7 karata u ruci a partner 1 kartu. Pozdrav!


Igram kanastu vec dosta vremena, trenutno bez drustva. Ako postoji grupa kojoj nedostaje jedan igrac, molim kontaktirajte me na e-mail adresu ili na tel: 095-828-7866. Moja lokacija je Zagreb. Mogu se prilagoditi raznim varijantama kanaste, Isto vrijedi i za tzv. 'kitchen bridge' Zlatko


Sve mi se sviđa,jedva cekam da je isprobam...lijep pozdrav!


Pozdrav,
interesira me par stvari....
- da li možeš zatvoriti bez canaste?
-da li dodaješ drugim igračima karte kao u remiu?
-u 3 igrača,koliko se karta dijeli?
-da li možeš uzeti kartu iz odbačene hrpe i sa njima se otvoriti?
Hvala,novi smo,ućimo se...djeca i ja igramo do kasno u noć....
Ugodan dan želim i lijepi pozdrav...

Zar crna 3ka ne sece kup, odnosno kup se moze pokupiti posle toga sa 2 karte...ali se uzimaju samo one karte do crne 3ke?

bodovanje kanasti:
prljava 400
cista 800
kecevi 1200/600
djokeri 2000

Igra se do 10000...

I da, crna 3 u ruci je -100... Zatvaranje je 300

Pa mi igramo drugaciju sto se bodovanja tice.
Bodovanje karata:
Joker-50
A> 20
2> 20
4,5,6> 5
7-14> 10
Otvaranja nam se takodje razlikuju,
od 0 do 500 >50
na svakih dodatnih 500 se dodaje jos 10 za otvor, znaci 500-1000 > 60 i tako sve do 5000+ kada je 150 i vise se ne menja.

Igramo 4 igraca i to u parovima. Kada se jedan igrac otvori (sa 150 npr) onda je drugom igracu potreban samo 1 izlozak (3 karte bilo koje, moze i 3x5).

Sto se gomile tice, takodje ima razlicitih situacija. Da bi pokupio gomilu potrebno je da imas 2 karte i da igrac pre tebe baci kartu koja se uklapa. Kada otvoris tih 3 kupis celu gomilu. I kada pokupis tih 3 ne mozes da dodas kod ortaka. Npr ako je ortak otvorio 3x10 i ti pokupis 10 sa gomile i imas jos 2x10 onda moras da otvoris 3x10 kod sebe, ne mozes da nastavis kod ortaka. Ako neko baci djokera na gomilu , da bi ga uzeo potrebno je da imas jos 2 djokera...

Svaka cast za objasnjenja... Retko pronadjem za neku igru pojasnjenja koja su detaljna. Obzirom da kanastu jako dugo igram, polazim od toga da ne poznajem uopste pravila, i citanjem vaseg uputstva jasno je objasnjen SVAKI detalj.

dali moze da se zatvori iz ruke bez kanaste da bi srusio protivnika ako imam uslov za otvaranje

Bodovanja su uvek varijacije na temu ali srz je ista. Kanasta se igra do 5.000,7.000,10.000 ili 15.000 a i same vrednosti kanasta variraju. Ali ovo za crnu trojku mislim da su zaboravili i ja sam uvek igrao tako da je crna trojka u ruci -100

ja sam igrao do 10.000 bodova, s tim sto je kanasta uslov za otvor na nivou preko 5.000 bodova
crna trojka u ruci donosi -100 bodova,
a moguca je i kanasta sastavljena od dvojki i dzokera koja daje bonus 500, ili cista kanasta dvojki (bez "velikih" dzokera) koja daje bonus 1000