Vist - pravila

kategorija Igre sa licitiranjem
objavljeno 1.7.2010.

Ova igra ima dosta različitih varijacija u pravilima. Ovde će biti prikazana jedna od verzija pravila. Ako se ne slažete sa ovim pravilima, slobodno nas kontaktirajte.

Broj igrača

Vist se obično igra u 4 igrača, mada to nije obavezno.

Karte

Igra se sa celim špilom od 52 karte. Karte su po jačini (od najslabije do najjače) poređane: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A.

Krug

Krug obično ide u smeru koji je suprotan smeru kazaljke na satu. To ne mora biti obavezno, krug može ići i obrnuto.

Igre

U vistu se igra 5 igara, koje se naizmenično ponavljaju. Igre su:

  1. Herc - adut herc
  2. Pik - adut pik
  3. Karo - adut karo
  4. Tref - adut tref
  5. Sans - igra bez aduta

Početak

Na početku, svi igrači izvlače po kartu. Onaj ko izvuče najmanju, deli prvi. Karte seče onaj ko sedi levo od delioca, a delilac prvo deli karte onome koji sedi desno od njega (desni). Na papiru se prvo piše ime desnog, pa dalje u krug.

Deljenje

U prvom krugu, u slučaju da igra 4 igrača, svakome se deli po 13 karata (52/4). U slučaju da igra neki drugi broj igrača, podeli se koliko ima karata. Npr, ako igra 6 igrača, podeli se svakom po 8 karata i 4 karte se odbace (6*8=48+4=52). U deugom krugu deli se po jedna karta manje svima, znači po 12 karata. Preostale karte se odbacuju, ali tako da niko ne zna koje su karte odbačene. Nakon završenog kruga, odbačene karte se vraćaji u špil i naredni igrač deli sledeći krug. U svakom narednom krugu se deli svima po jedna karta manje, ostale se odbacuju.Kada se dođe dotle da se igra sa jednom kartom, jedna karta se deli 4 puta (da bi svako delio po jednom).

Licitacija

Kada se karte podele, svaki od igrača licitira koliko ruku može odneti. Treba se truditi da taj broj bude što veći, ali da bude realan. Poslednji igrač (onaj ko je delio taj krug), ne može licitirati tako da zbir licitacija bude isti kao i broj ruku u tom krugu. Npr, u 1. krugu svaki od igrača dobija po 13 karata. Ako Pera licitira 4, Mika 5, a Žika 3, Laza ne može licitirati 1, jer je to onda u zbiru 13 (4+5+3+1=13). Laza može licitirati 0, 2, 3...

Igra

Za svaki krug se zna koja se igra igra u tom krugu. Igra se tako što počinje desni od onoga ko je delio, on baca neku kartu, a ostali moraju odgovoriti na boju (znak). U toj ruci, karte nosi onaj ko je bacio najveću kartu. Ako neko od igrača nema kartu u traženoj boji, mora baciti aduta. Adut je jači od bilo koje druge karte i on nosi ruku. U slučaju da više igrača nema traženu boju, svaki od njih mora baciti po aduta i onda ruku odnosi najjači adut. Tek u slučaju kada igrač nema ni traženu boju, ni aduta, može baciti neku drugu kartu. U ovoj igri nema blefiranja - igrač ne sme da vrara (da kaže da nema neku boju, pa baci aduta, ili da kaže da nema aduta, pa baci neku drugu boju). Na početku partije treba dogovoriti kaznu za takve igrače. U igri sans nema aduta i ruku odnosi onaj ko baci najveću kartu u traženoj boji.

Cilj

Cilj svakog igrača je da uzme onaj broj ruku koji je licitirao.

Brojanje

Za vist se koristi sledeća tabela

Svaki igrač ima dve kolone - levu i desnu. U desnu kolonu se upisuju licitacije, a u levu ostvareni rezultati. Svaki igrač treba da se trudi da uzme onoliko ruku koliko je licitirao, jer u tom slučaju dobija 10 dodatnih poena. Npr, ako igrač licitira 5 i uzme 5 ruku, dobija 5+10=15 poena. U slučaju da ne uzme 5, nego 4 ili 7 ruku, dobiće 4, odnosno 7 poena. Rezultati se u svakom krugu pišu kumulativno. Pobednik je onaj ko ima najviše poena.

Ostavite komentar

Da li za bodovanje koristi iskljucivo ova tabela? Uvek počinje sa 13H i završava sa 13K, i ima 28 deljenja? Hvala na objašnjenju :)!


Kako bi se igrao vist u dvoje? Sa odbacivanjem pojedinih karata ili sa špilom od 32 karte pa svaki igrač dobije po 16, te u svakoj rundi bi bilo 16 štihova i igralo bi se 16 rundi?


Nikogas ne sme prestanale da ja igrame ovaa igra. Ovaa se tocnite pravila a najubavo e koga se igra vo cetvorka. Pozdrav od Kumanovo


-raspored igara pik, karo, herc, tref i sans -koliko igrača igra toliko kečeva (svi dele na 1) BODOVANJE: ukoliko si prijavio da ćeš da uzmeš jednu ruku i uzeo si jednu piše se 11, ukoliko si uzeo 4 ruke piše ti se 1 i ukoliko ne uzmeš ni jednu ruku piše se -5 (krompir). Ovaj sistem bodovanja je ubedljivo najefikasniji jer uvek moraš da vodiš računa pri licitaciji. Mi imamo i jedno nepisano pravilo da ko 3 puta zaredom ide krompir radi 10 sklekova (telefoni puni snimaka).


Davno sam igrao i sećam se da je bilo zanimljivije sa nekim nulama u bodovanju, tj. krompirima, ali sam potpuno zaboravio kako smo pisali. RanGo, kako bi ti bodovao u slučaju koji je naveden gore u pravilima brojanja, tj. ako je licitirano 5 a odnese se 5, ili licitirano 5 a odnese se 4 i na kraju licitirano 5 a odnese se 7? Hvala.


Igra je previše komplikovana

30
Raspored aduta uopste nije bitan, mi igramo herc, karo, tref, pik, sans....
Uveli smo jos pravilo da svako ko pet puta prodje zaredom dobija +10 bodova, znaci penje se za 20 + koliko je licitovao, isto tako ko padne 5 zaredom ide -10....Vist je ubjedljivo najbolja igra.....

Ево пар коментара како ми играмо:
-Увек на почетку "сечемо" карте ради избора знака. Ако се сече нпр. “пик”, “треф”, “треф”, “каро”,” херц” итд. играће се по редоследу ПИК, ТРЕФ, САНС, КАРО, ХЕРЦ и тако у круг. Чим се "пресеку" два иста знака, игра се САНС.
-НЕ ИГРАМО ДВА ПУТА ЗАРЕДОМ САНС да би на дељењу по једну карту играли на "адутску игру". Буде занимљиво и када је игра "САНС" на једну карту:)
-Ко сече најмању карту он први дели, пише најаве и резултате и први се пише у горњој колони - у примеру је наведен "ПЕРА"
-ПО ПРАВИЛУ, ИГРАМО "У ЧЕТИРИ ИГРАЧА" - ТО ЈЕ ПРАВИ ВИСТ:)
-Карте које се "одбацују" нико не гледа, ни онај који дели, укључујући и "сечену карту"
- ШТО СЕ ТИЧЕ ПОЕНА, ТО ЈЕ ОБЈАШЊЕНО. ТИП: Ако "падаш" гледај још неког да срушиш и у сваком случају да однесеш што више карти.
Пошаљите неки најбољи резултат - ја сам пред два дана имао резултат 268 са "8 падова".
УЖИВАЈТE У ВИСТУ - НАЈБОЉОЈ ИГРИ:)

I mi igramo isto tako,kad kazem mi mislim na dosta ljudi u Kg-u.(Kragujevac).. Po meni najbolji metod! Ziveli


Uh Uh UH!!
Kao prvo, svaka adutska igra krece od najslabije boje "pik"..potom po jacini idu karon, herc, tref. Pre sansa se igra betl, ovo je bitno iz razloga da bi se deljenja po 1 kartu igrala adutski, svako deljenje jedna boja adut (imaju cetiri deljenja.Betl je da odneses sto manje,nema licitacije, dobijaju se negativni poeni. Ostalo je ok.

kao sto je rekao eskim-ide pik,karo,herc pa tref...NEMA BETLA vec 2 sansa zaredom...glupo je igrati betl kad se cela igra zasniva na licitiranju a kod betla toga nema...2 sansa ide da bi na kecu svi irali adutsku igru...poz


najbolje je kada je sans na 12 i tako redom nema sanasa kada je jedna karta

Kako se odredjuje adut?

Unapred su odredjeni. Idu redosledom koji je dat u tabeli iznad.

Nekoliko nejasnoca/pitanjaca!
Zasto Laza, u navedenom primjeru, ne smije licitirati 1 da bi zbroj bio 13? Tj. zasto zbroj licitacija nikad ne smije biti jednak zbroju karate trenutne igre?

Ako sam sve dobro pohvatao, igra se odvija u suprotnom ili u smjeru kazaljke na satu i tako se nastavlja bez obzira tko nosi?

Hvala u naprjed!
Pozdraf!

Evo odgovora,
zbir licitacija ne moze biti jednak zbiru pojedinacno podeljenih
karata zat sto u svakom delhenju neko mora da padne (da ne uzme
onoliko karata koliko je licitirao). Mogu i svi da padnu ili vise njih
ali nikako ne mogu svi da prodju. Najlogicnije je da padne onaj ko
nije mogao da licitira koliko je hteo (onaj ko deli) vec koliko je
prinudjen s obzirom da poslednji licitira ali to nije uvek tako.Sto se
ovog pitanja tice nadam se da sam Vam dobro objasnila a ako nisam
pitajte ponovo.
Sto se drugog pitanja tice, lose ste zakljucili. Naime, deljenje se
odvija na nacin kako ste shvatili i na taj nacin igraci izbacuju svoje
karte na talon, a igra se odvija po principu jace karte sto znaci da
jedan igrac moze da uzastopno nosi nekoliko ruku ili da uzastopno ne
nosi nista i ko odnese zapocinje sledecu ruku u smeru suprotnom od
smera kazaljke na satu.
Nadam se da Vam je jasno. Pozdrav!


da li se igra i betl?

Godinama sam igrala vist i obozavam da ga igram.Jedina razlika u odnosu na ova pravila je to sto se jedna karta delila samo jednom a ne cetiri puta i imali smo specijalne formulare za pisanje gde se kumulativno sabiralo svaka cetiri deljenja a i licitacija se pisala levo a ucinak desno. Zanima me da li ima nekih turnira za vist?
Pozdrav

1 karta se deli po 4 puta da bi svaki od igraca bio u ravnopravnoj poziciji. Ako svako licitira 0, onda i poslednji mora 0, ili ako neko licitira 1, onda i poslednji mora 1.