Texas Hold'em poker - pravila

kategorija Poker
objavljeno 1.7.2010.

Texas Hold'em poker se igra sa standardnim špilom od 52 karte. Postoji Dealler button, predmet koji kruži u smeru kazaljke na satu i označava ko u toj ruci treba da deli (ukoliko ne postoji osoba koja je zadužena samo za to), a ko treba da stavi obavezan ulog (blind).

Blajndovi

U Teksas Hold'em-u postoje dva obavezna uloga i oni se nazivaju blajndovima. Igra počinje tako što dva igrača koja sede levo od Dealer button-a postavljaju obavezne uloge (takozvani mali i veliki blajnd - small & big blind) pre početka deljenja karata. Veliki blajnd je dvostruko veći od malog blajnda.

mali i veliki blajnd

Deljenje

Nakon postavljenih uloga svakom igraču se podele po dve karte, okrenute licem na dole, tako da samo igrač kome su podeljene može da ih vidi. Poenta igre je da svaki igrač sastavi najbolju kombinaciju sa svoje dve karte koje su mu podeljene i još pet karata koje diler izvlači u toku igre. Ovo se, kao i u običnom pokeru, odnosi na najbolju petokaratnu kombinaciju, znači od ukupno sedam karata (2 u ruci i 5 koje je izvukao delitelj) svaki igrač nastoji da napravi svoju najbolju kombinaciju od 5 karata, zanemarujući druge dve karte koje ne učestvuju u kombinaciji. To znači da se na kraju vaša ruka može sastojati od:

  1. vaše 2 karte i 3 karte koje je izvukao diler
  2. vaše 1 karte i 4 karte koje je izvukao diler
  3. 5 karata koje je izvukao diler

Onaj ko sastavi najbolju kombinaciju je pobednik i odnosi POT. Pot je zbir svih ulaganja u toku te jedne ruke.

deljenje karata

Prvi krug ulaganja

Kada se svim igračima podele po dve karte počinje prvi krug ulaganja. Prvi se pita igrač levo od velikog blajnda. Za njega kao i za sve ostale posle njega postoje tri mogućnosti:

  1. Da isprati zadati ulog (u ovom slučaju veliki blajnd) - Call
  2. Da podigne iznad zadatog uloga - Raise
  3. Da odustane od tekuće ruke i vrati karte dileru - Fold

Kada su karte vraćene dileru one se sklanjaju sa strane i ne mogu se više u toj ruci koristiti.

Svaki sledeći igrač takođe ima ove tri mogućnosti s tim što ako je igrač pre njega podigao ulog iznad velikog blajnda (raise) onda on ima mogućnost re-raise-a, što znači raise njegovog raise-a.

Da rezimiramo, ukoliko niko nije raise-ovao pre igrača koji se pita, on ima mogućnost podizanja uloga, a ukoliko je neko raise-ovao pre njega on ima mogućnost re-raise-a, odnosno da dodatno podigne ulog.

prvi krug ulaganja

Flop

Pošto se prvi krug ulaganja završi, diler sklanja sa špila prvu kartu okrenutu licem na dole, koju stavlja sa strane i nju vise u toj ruci ne koristi, i postavlja tri karte na sredinu stola okrenute licem na gore. Te karte čine FLOP.

flop

Drugi krug ulaganja

Ovaj krug ulaganja, kao i svaki sledeći, počinje od igrača koji se nalazi levo od dealler button-a. Ukoliko se on bacio pre otvaranja flopa pita se sledeći igrač do njega i tako dalje. Igrači pored gore tri opisane mogućnosti sada imaju i četvrtu mogućnost a  to je Check. To znači da igrač ostaje u ruci bez dodatnog ulaganja, naravno to je moguće samo ako niko pre njega nije podizao ulog u drugom krugu ulagnja.

Kada jednom jedan igrač podigne ulog ostali mogu da rade Call (isprate taj ulog), da urade Re-raise (podignu više od predhodnika) ili ako misle da nemaju nikakvu kombinaciju sa svoje dve karte u ruci i 3 na flopu (ili im se ne isplati da čekaju još dve karte da izvuče diler) urade Fold.

Znači na kraju svakog kruga ulanja svi igrači moraju uložiti istu količinu novca u pot, sa jednim izuzetkom ukoliko neki igrač ode ALL-IN (uloži sve čipove koje ima)  tada diler pravi Side Pot kojim se ograničava pot koji može osvojiti igrač koji nije imao dovoljno čipova ispred sebe za regularni nastavak ruke. Pored Side Pot-a ostaje da postoji Main Pot za koji se bore igrači koji nastavljaju sa igranjem ruke.

Turn

Nakon završetka drugog kruga ulaganja, diler sklanja još jednu kartu sa strane i izvlači četvrtu kartu na sto koju stavlja pored karata koje čine flop, tako da sada postoje 4 karte na stolu pomoću kojih igrači prave svoje kombinacije.

turn

Treći krug ulaganja

Treći krug ulaganja počinje nakon izvlačenja turn-a gde su igrači upoznati sa četvrtom kartom i kreće novi krug ulaganja. Ovaj krug ulagaja je isti kao i predhodni.

River

Posle trećeg kruga ulaganja, još jedna karta se stavlja sa strane i izvlači se peta karta koja se stavlja pored turn-a, tako da sad na stolu imamo 5 karata sa kojima igrači mogu da kombinuju i naprave najjaču kombinaciju (plus svako po dve karte u ruci).

river

Poslednji krug ulaganja

Pravila su ista kao i za predhodna dva kruga. Na kraju ovog kruga svi igrači koji su ostali u igri otvaraju svoje karte i igrač koji ima najjaču kombinaciju odnosi pot.

kraj

Redolsed jačine ruku je sledeći:

  1. Royal flush - 5 povezanih najjačih karata istog znaka (od A do 10)
  2. Straight flush - takođe 5 povezanih karata istog znaka, ali ne najjačih
  3. Poker - 4 iste
  4. Full House - 2 iste (par) i 3 iste (trilling)
  5. Flush (boja) - 5 bilo kojih karata istog znaka
  6. Straight (kenta) - 5 povezanih karata bilo kojih znakova
  7. Trilling - 3 iste
  8. Dva para - 2 iste i 2 iste
  9. Par - dve iste
  10. High card - ukoliko niko od igrača nema ni jednu od navedenih kombinacija, gleda se ko od njih ima najjaču kartu i uzima pot. Ukoliko je ona ista kod nekih igrača, pot se deli.
Ostavite komentar

Na talonu je bilo 4 7 9 J 3 Jedan igrac je imao K Q a drugi A i 10 Ko je imao jacu kartu?


Na stolu su izasle sledece karte 5 5 5 5 6,ja sam imao 9 3 a protivnik A 7,da li se u tom slucaju pot deli posto ? Nema mi logike da se gleda jaca karta posto je na stolu izaso poker


Kada neko ima kralj i keca, a neko ima 10 i 9 a nema niko nista na stolu od navedenog ko dobija chipove?


Odgovorite mi molim vas, igraju 2 igraca, jedan ima 7 3 a drugi 6 6 a na talonu su sledece karte: 10 A 10 A 4. Ko je tu pobednik?


Imam pitanje znaci na stolu su bile sljedece karte kralj.kralj.osam.osam i 4 niko nista nema osim jednog imao je par 4.. jel se tu gleda jaci par ili on je najaci sa parom 4


Sta je jace u ovom slucaju.... Jedan igrac ima rojal fles u srcu a drugi u detelina... Ko je jaci?


To je teoretski ne moguce da ima dva Royala na stolu npr Jedan igrac ima keca i kralja u trefu a drugi iste karte u hercu Na stolu je 5 otvorenih karata moze da bude a svakom fali po tri da kompletira royal npr Ovaj sto ima herc dobije na talonu damu Zandara i desetku on je kompletirao royal jer ovaj drugi moze da dobije samo dve preostale karte npr damu i zandara u trefu On u tom slucaju ima kentu a to je tek sesta po jacini kombinacija


Podeljene su karte. Diler tokom mesanja nije video da se karta u spilu okrenula kontra. Tj vidi joj se lice. Sta se radi sa tom karton tj sa celim snjurom???. Nekom ta karta igra nekom ne.


Karta se pokaze svima ...zadrzi se pored spila otvorena nekoliko sekundi zatim se okrece (zatvara) i stavlja se sa strana *igra se normalno nastavlja


Pozdrav. Igraju tri igraca i svakome je najjaca kombinacija koju je diler izbacio na talon. Kako se odredjuje pobednik.


Deli se na 3 dela ukoliko je najjaca ruka sastavljena od community karata


Izasao je flop,nebitno koji,igrac 1.prijavljuje karte koje nema(apsolutan),igrac 2.baca karte misleci na je izgubio ruku,zetone povlaci igrac 1 uz obrazlozenje da je igrac 2 bacio karte.Da li je po pravilima dozvoljeno prijaviti " laznu ruku?" I ko pobedjuje u toj ruci?


Nema tu šta da se prijavljuje. Mora da pokaže karte odmah.

Dali je teksas holdem priznata igra u sportu, t. e. s u svim sportskim federacijama i dali se moze igrati na olimpijadu. Ili se jos racuna kao kocka i ne daje se dozvola za registraciju kao sport. klub. pozdrav Angelko


Da li igrac koji je na big blajndu moze da podigne ulog ako su svi samo ispratili do blajnda u prvoj ruci ? Pozz


Moze,onu u prvom krugu jos nije odigrao.Ima opciju check zato sto je platio big blind ili opciju raise.


Kada karte izađu na talon, prve tri ( flop), pita se onaj koji je bio mali blajd, lijevo od njega se pita veliki blajnd.. tako ako su svi rekli check nemaš šansu za podizanjem uloga


Na stolu su karte 2,6,10,10,Q..moja ruka je Q..10..tj.ful,,a protivnikova ruka je 66, ljudi igram poker ovaj 7 god, i sada me neko pravi ludim,tj,ja sam izgubio,molim vas ako nisam upravu neka mi neko objasni...HVALA


11

Logicno da si ti jaci tu, ti si trebao odneti pot


7

Tri igraca. Flop, nebitno koje karte. Igrac 1 raise 300, igrac 2 all in 350, igrac 3 call. Da li igrac 1 ima pravo na re-raise i koliko minimum? Big blajnd je 50.


Ima pravo. Da su ga svi pratili a ne dizali na njegovo dizanje onda ne bi ima pravo


Sta je jace:dva keca i dve desetke ili dva kralja i dve dame??


12

Ako imaš situaciju da oba igrača imaju dva para, gleda se tko ima jedan par da je jači od oba protivnikova. U ovom slučaju A, A, 10, 10 je pobjednik. npr. 2, 2, K, K - dobiva J, J, Q, Q - gubi


na sonu se nalazi kralj dama zandar kralj i 4 :-) u ruci jednog se nalazi dama i 6 a u ruci drugog se nalazi dama i zandar tko tu nosi? Hvala


Pozz..situacija je sljedeca...ja imam rucni par 66...kolega ima 1,7... na pot izlaze D252D... ko nosi???


ti si jaci jer imas par sestica i dama a njemu se racunaju dame i dvojke


Ako ja stavim 200 hiljada all in A npr ovaj drugi milion jel mogu ja da odnesem 1200000


Ti nosis sve ali si osvojio samo 1M zato sto su 200k vec tvoji bili ti si ih ulozio


25

Na talonu su 7 A 7 4 Q ja imam k10 kolega ima k 8 dali je to split ili sam u toj ruci jaci??


Nosiš ti, jer je tvoja najjaca kombinacija A K Q 10 7, a kolegina A K Q 8 7


na stolu su 8 8 8 77 ja iam 7 ikralja prijatelj asa i 2 ko dobiva


Ne razumem cemu dilema.Logicno je da ce dobiti ovaj sto ima tris sedmica,u ovom slucaju ovaj sa asom i dvojkom nema nista.


Kako to? Zar vec na stolu nije full house 88877? Njegova 7 je slabija karta I ne racuna se.. tako da su isti.. imaju obojica po 2 karte koje ne igraju.. ?!


Na talonu su 2 A 6 J J Ja imam J 4, drugar ima J 5, sta se desava!? Delimo dobitak ili dobija jaca karta?


Split pot, imate set žandara dok su kiker karte A i 6 s' obzirom da je u situaciji 6 veća karta od vaših iz ruke. Dakle traže se 5 najjačih karata u datoj situaciji. Da je od vas dvojice neko imao veću kartu od 6 on bi nosio pot.


Ko dobija on ima 10 i 5 ja par A A dole stoji 10,5,4,4,8.


Dobijaš ti. Imate po dva para, tvoji su jači bez obzira što je on imao dve žive karte i flop-ovao dva para, dve četvorke koje su dole tebi prave drugi par. A-A,4-4 sa kikerom 10


Da li ima naziv i koje je po rangu 3 iste npr 10 i 9 u ruci i na stolu 10,9,j,j i k :)


Ljudi, jel vi pročitate tekst pre nego što postavite pitanje? Lepo piše: Trilling - 3 iste

Za rang - pogledaj tekst. Triling je jači samo od para i dva para.


Prvo ovo što je gore su dva para koliko vidim, drugo očigledno ne pročitaju text nego daj da pitam da se vidi...


Moze pomoc na stolu su karte
8 4 A A A K
dugar u ruci ima J J
ja imam 8 7
ko tu pobedjuje

Drugar pobeđuje :-/


Na talonu K Q 2 7 9
P1:9 6
P2:9 5
Ko dobija? Ili se deli pot?

P1 pobeđuje. Obojica imate po par ali 6 je jača od 5,tada dobija jača karta.


24

Nije tacno, u ovom slucaju dele pot jer i jedan i drugi imaju kombinaciju par devetki plus dama, kralj i sedmica.


5

Nije tocno, umjesto 7 svatko od njih ubaci svoju 9, a umjesto 2 jedan ubaci 5, a jedan 6. Slazes najjacu kombinaciju na stolu ;)


29
na talonu 3,4,5,6,7
jedan u ruci 7 i 10
drugi 2 i 12...
dal se deli ili ovaj sa 7 u ruci nosi?

Split pot, ako je na flopu 3-4-5 turn 6 river 7. Mogo bi da nosi samo neko ko bi imao 8 . Jednom 2 ne igra imao bi kentu do 6, drugom 7 ne igra pošto je 7 već na stolu. Dakle gledaju se ukupno 5 karte, posto je kenta na stolu split pot. Kiker ne radi.


onaj sa 12 i 2

17
na stolu 4 petice i dama jedan ima kralja ostali slabije karte.da li ovaj sa kraljem nosi ili dele pot?

Ako su na stolu 5-5-5-5 i Q Radi kiker ako neko ima jaču kartu od Q u vašoj situaciji nosi K. Ili ako dvoje imaju K oni splituju .


na stolu je 7,8,10,2,A jedan od igraca ima A3 a protivnik ima A5 ko uzima pot?

Dele pot

0
Molim za pomoc i odgovore na tri pitanja...
1-na talonu su AJ249. Prvi ima A8, drugi A6.Da li se deli ili neko uzima?
2- Na talonu su KKJ32. Prvi ima K4, drugi K6, Da li dele ili neko nosi ?
3- Na talonu 55558. Prvi ima K2 drugi A2. da li dele ili neko nosi?
HVALA UNAPRED !

  1. dijeli se..obojica imate jednoznamenkaste kikere,da jedan od vas ima kikera 10 ili jace,onda bi taj pobijedia
  2. ista situacija ko i pod 1
  3. Nosi A2

10
Gleda se pet funkcionalnih karata (najjačih).1-A82-K63-A2Da je recimo u prvom slučaju talon bio AJ2D9 onda bi delili

U ruci ima K4 a drugi igrac K6. Na stolu su pet karte: KKJ82. Ja mislim da obojica delimo jer isto imamo trilig a ni jedan ni drugi nemamo jacu kartu od 8 i J, jer ni moja 4 a ni njegova 6 nije jaca od 8, jesam li u pravu. hvala
KKKJ8

Upravu si

ako je dole 2 9 3 5 12 mak a jedan u ruci ima 12 list i 7 mak a drugi 4 list i 8mak ko nosi?

Na stolu je K6393, prvi ima 83 drugi 53 je l' to split ili prvi nosi

Split pot. Set trojki i kikeri 9-K.


na talonu su 10 6 7 7 j prvi ima DAMA DAMA drugi j 10 i prvi je odneo sve pare kako je to moguce :-|

prvi imas par DAMA i par 77 a drugi ima par zandara i par 10 a kad 2 igraca imaju po 2 para gleda se najjaci par u ovom slucaju par DAMA, zato je prvi odneo :D

jedan igrac ima AA,drugi K7,na talonu su 12,3,K,6.10 ko nosi???

Prvi igrac trazi 2000,ja kazem da rejsujem 5000,medjutim,imam 4650,sta se desava u tom slucaju,da li se smatra kao all in ili nepravilan rejs?

Smatra se da si isao all in.

na stolu je qqjjk ja imam 10 6 drugi igrac 10 8 da li se deli jer nam je ista jaca karta ili se ipak gleda druga jaca karta ? deli se.jel da ?

da, deli se :D

Ako je na terenu 8 A 7 7 J a u ruci 5 i 7 kod prvog igraca a kod drugog A i 3. Ko Nosi.

Prvi.

Pitanje!
Ako on ima 13 9 a ovaj drugi 7 9 na talon izlazi 5 10 12 4 8 Ko nosi? Ovaj prvi tako??

Tako je.

Jedna osoba ima par kraljeva ( K K ) , druga osoba ima As deset ( A 10 ) na flop izlaze 10 K 10 A 7 , mozete li mi pojasniti ciji je full jaci . hvala :-)

Nose AAA1010,zato sto su tri A'sa jaci od tri K'a i dve 10 10=ke!

Kada je ful u pitanju gleda se jacina trilinga u fulu. Primer: Prvi igrac ima 99;Drugi ima 8A;Na stolu je 83A98; Prvi igrac ima - 99988Drugi igrac ima - 888AANosi prvi igrac, jer je njegov triling u fulu jaci (999 jace od 888 ( preostale dve karte su nebitne, gleda se samo triling)). Nema na cemu. :)

Pitanje: Kada imash u Ruci A.J...Drugi ima Q.J. na Talon Pada KKK J 8..Ko nosi sve..??

U tom slucaju delite pare...

pozzdrav...pitanje... ako dva igraca imaju istio redosled, tj kentu...da li se deli ulog il ne? ko uzima?

ako se na flopu otvori 5kar. u istom znaku normakno(boja) zanima me jedno, dali svi dele koji su ucestvovali u potu?? jer je boja u pitanju.. da li se tu racuna ko ima jacu kartu u tom znaku ili ?? ;-)

pitanje..dole 55,88,4...lik ima 67 ja imam ak...ko nosi,ko je jaci?

On. Ima kentu. Ti imas 2 para.

Na stolu su lećala par 8, par 2 i žandar, ja sam imao u ruci žandara a drug kec kikera, da li tu ulazi moj žandar

Ti nosis. Imas 2 para: znadara i osmica. On ima isto 2 para, ali slabija: osmice i dvojke.

pitanje??? ALl in je u pitanju?!? igraju dva igraca ... jedan ima A,8 dr A,9 ... dole su karte 4,6,J,J,A ... ko uzima???

Ovaj sto ima 9. Obojica imaju po ista 2 para, ali ovaj ima 9 kao 5. kartu, a drugi ima 8.

da li se A racuna za straight samo kod: 10, J, Q, K, A?

da li se racuna kod A, 2, 3, 4, 5?

da li se racuna kod 7, 8, 9, 10, A?

u prva 2 slucaja se racuna


Interesuje me kakva je situacija oko podizanja uloga.
NPR.
Igrac pre mene podigne za 200, big blind je recimo 100, da li ja mogu da ispratim igraca pre mene sa 200 i da dodam jos 20?
Ili moram da ispratim 200 i da podignem za jos 100 ako zelim da podizem ulog?

Pozdrav Fortuna,

Da bi Re-rase-ovao igraca pre tebe moras da ulozis duplo ili vise od njogovog uloga u tvom slucaju 400 ili vise.

da li za Royal flush vazi ako imam karte npr. 10,A,J,Q,K naravno istog znaka?

Da, kao što smo i napisali, to su povezane karte u istom znaku 10, J, Q, K, A.