Meksiko - pravila

kategorija Adutske igre
objavljeno 14.11.2017.

Broj igrača

Meksiko je igra za 3 igrača.

Špil i deljenje

Igra se sa špilom od 32 karte (7, 8, 9, 10, J, Q, K, A; 7 je najslabija, a As najjači). Može se igrati i sa francuskim i sa mađarskim kartama.

Deleći u smeru suprotnom kretanju kazaljke na satu, delilac deli svakom od troje igrača po 5 karata, zatim odvaja na stranu 2 karte okrenute licem na dole (talon ili kup) i na kraju daje svima još po 5 karata.

Znači, svaki igrač dobija po 10 karata i 2 karte idu u kup.

Licitacija

Svaka igra počinje licitacijom. Igrači licitiraju broj ruku koje mogu da odnesu. To znači da se igrač obavezuje da odnese bar onoliko ruku koliko je izlicitirao.

Igrač koji je od ruke (prvi na redu) mora da licitira bar 5. Svaki naredni igrač, ako želi da licitira, mora licitirati više od trenutno najbolje licitacije, ili da kaže "dalje". Kada je jednom rekao "dalje", igrač više nema pravo da licitira u tom deljenju. Redosled licitacija, poređano po jačini je: 5, 6, 7, 8, 9, 10, meksiko (20). Ako neko izlicitira meksiko, mora da uzme svih 10 ruku, ali se tada igra bez aduta i bez karata sa talona.

Igrač koji je pobedio u licitaciji (izlicitirao najviše), otvara kup (talon) i te dve karte pokazuje svima. Kup spaja sa svojim kartama, a zatim, od 12 karata u ruci, izbacuje dve karte u škart (ne pokazuje ih drugim igračima).

Savet: Prilikom licitacije, nemojte računati da ćete u kupu dobiti dve karte koje vam odgovaraju. U najboljem slučaju, možete računati na jedan štih (noseću kartu). Najsigurnije je da licitirate samo u odnosu na karte koje imate u ruci, ne računajući na pomoć karata sa talona.

Tok igre

Igrač koji je najviše izlicitirao određuje koji je adut u toj ruci i igra prvi. Kao i kod ostalih adutskih igara, igrači moraju odgovoriti na znak, a najveća karta nosi. Kada neko odnese ruku, on igra prvi u sledećoj ruci... Igrač mora odgovoriti na boju, a ako nema čime, baca aduta. Adut nosi sve ostale karte. Ako nema ni aduta, igrač baca bilo koju kartu.

Cilj igre i brojanje

Svakom igraču je cilj da odnese što više ruku. Onaj ko je vodio igru mora odneti bar onoliko ruku koliko je izlicitirao. Ako u tome uspe, piše onoliko bodova koliko je ruku odneo. Ako nije uspeo (pao je), onda piše negativan broj bodova u vrednosti licitacije. Protivnici uvek pišu plus onliko bodova koliko su ruku odneli.

Pobednik je onaj ko prvi dođe do 101, ili unapred dogovorenog broja.

Ostavite komentar

Kako se zove ova igra na engleskom?


Što ako prva dvojica ne licitiraju, mora li zadnji licitirati barem 5 ili može reći dalje? (kao u preferansu kad se piše refa)


Prvi igrac licitira minimalno 5


U slucaju ako sva cetri igraca ozadju ko je pobjedio??


U tom slucaju se igra nastavlja sve dok se imedju onih koji imaju jednak broj poena, recimo 101, ne napravi razlika od 2 poena. Na primer: Od 3 igraca 2 dodju do 101 i onda se igra jos jedna partija u kojoj ima sanse i onaj 3 ako ima recimo 99 poena i onda je cilj da se u toj zadnjoj rundi napravi razlika od 2 poena izmedju prvog igraca i onog sledeceg nakon njega


Da li se u Meksiku moze odjaviti? npr. fali mi 4 boda da izadjem, a zovem 8 i na 4 poena se odjavim?


Ne mozes se odjaviti. Ako si licitirao toliko moras nositi ili si u protivnom "pao"