Kontra tablić - pravila

kategorija Igre za početnike
objavljeno 1.7.2010.

Kontra-tablić se igra sa standardnim špilom od 52 karte. U njemu mogu učestvovati 2, 3, ili 4 igrača.Pri igri u četvoro,svako može igrati za sebe ili u parovima .

Cilj

Cilj je suprotan tabliću. Svaki igrač se trudi da odnese što manje. Deljenje, sečenje, kao i sama igra su potuno isti kao i u klasičnom tabliću. Table su često od presudnog značaja na konačan ishod partije, a svaka donosi po 10 bodova.

Tok igre

Npr., na talonu se nalaze sledeće karte :

dama pik2 pik1 karo
7 pik9 tref1 pik

Ako igrač koji je na potezu, želi da uzme damu, sa njom obavezno nosi sve što je moguće. Pored dame, on sa talona još uzima dvojku i keca, jer zajedno čine zbir od 13.
Igrač može izbaciti bilo koju kartu iz ruke, ali sa njom mora nositi sve što može. U ovom primeru, bez nošenja se može proći jedino sa peticom i šesticom.

Kada se jednom baci karta igrač može da bira koju će kombinaciju odneti (onu koja mu najviše odgovara), s tim što na talonu ne sme ostati ni jedna moguća kombinacija za tu kartu.

Na ovom prmeru igrač koji baci keca ima dve mogućnosti:

  1. Da nosi 2 keca i devetku (zbir 11)
  2. Da nosi 2 keca, devtku i dvojku (dve iste i 9+2=11)

Narvno, u tom slučaju igrač se odlučuje da nosi prvu kombinaciju jer u tom slučaju nosi manje karata.

Dupliranje

U kontra-tablliću postoji i „dupliranje“ (udvajanje karata). To je ovde moguće, jedino ako igrač u ruci ima dve iste karte, a na talonu se nalazi i treća karta te vrednosti. U tom slučaju, on jednu iz ruke odigrava (ne mora nositi istu takvu sa talona), ali drugu iz ruke obavezno pokazuje protivnicima. Igrač se najčešće odlučuje da duplira niske karte, koje će neko u zbiru najverovatnije već odneti, pre nego što on sam ponovo dođe na red za igru. Neophodan uslov je, da se ista takva karta nalazi i na talonu.
Ako u ovom primeru sa slike, igrač ima u ruci dve desetke, on ne može jednu odigrati, a drugu pokazati, jer se desetka ne nalazi na talonu. Dupliranje se ne može izvesti sa zbirom, nego samo sa istom takvom kartom na talonu.
 

Bodovanje

Partiju gubi igrač,koji prvi stigne do 101, ili premaši taj broj bodova. Poslednje deljenje se obavezno igra do kraja. Ako se pri tome dogodi, da dvojica istovremeno pređu 101 bod, izgubio je igrač, sa većim rezultatom.

Ostavite komentar

Dali se minus 10 piše,samo kada se ne odnese ništa?ili i kada se odnesu prazne Karte bez štiha?


Ako na talonu stoji desetka,kec i trojka,a ja imam kralja,jel moram i desetku da nosim ili mogu samo keca(jedanest) i trojku?? Oko toga se svadjamo😅


Piše u tekstu. Mora se odneti sve što je moguće.

Sta se nosi sa talona, ako se na talonu nalaze: kec i desetka a ja nosim kecom. Mogu li uzeti samo keca ili moram i desetku?
Pozdrav

У случају да су на талону ас и десетка а играч носи са асом, рачуна се вредност која је већа, једанаест, и носи један и десет - једанаест...


Da li neko zna gde moze da se igra kontra tablic on line? Ili da se downloaduje?