Remi - pravila

kategorija Igre sa izbacivanjem karata
objavljeno 1.7.2010.

Remi se igra sa 2 standardna špila od 52 karte + 4 džokera. Remi ukupno može igrati do 6 igrača. Nije bitno da li se igra odvija u suprotnom ili smeru kazaljke na satu.

Početak

Nasumično se bira igrač koji će prvi deliti. Nakon što promeša karte, špil prinosi igraču do njega (poslednjem igraču u toj partiji) da ga 'preseče'. Uzima se donja karta presečenog špila i okreće se licem na gore i stavlja pod presečeni špil na sredinu stola. Ta karta se može iskoristii za 'hand' (o tome dalje u tekstu). Ukoliko je ta karta džoker, igrač koji je presekao špil ima pravo da zadrži tu kartu za sebe i okrene sledeću. Druga polovina presečenog špila ostaje kod delioca iz koje se dele karte.

Deljenje

Deli se po jedna karta u krugu svakom igraču sve dok se svim igračima ne podeli po 14 karata i igraču do delioca (igrač koji prvi igra) se deli još jedna (petnaesta karta). Ostatak karata od deljenja ostaje na sredini stola iz koga se kasnije izvlače karte. Time se završava deljenje i igra počinje. Igru počinje igrač do delioca, koji ima 15 karata.

Tok igre

Igrač koji igra prvi baca kartu koja mu je najmanje potrebna (nepotrebnu kartu). Ostali igrači redom, pošto naprave raspored karata, vuku po jednu kartu iz špila na sredini stola i bacaju po jednu koja im ne treba. Igra teče tim ritmom u krug i cilj je da neko od igrača spusti sve svoje karte složene bar u tercove na sto, okrenute licem na gore i ostavi jednu kartu kojom poklapa špil i time se partija završava.

Šta je terc? Terc je skup karata od 3 karte složene u nekom redosledu. Terc može biti ili tri iste karte ili tri karte istog znaka složene u redosledu (npr. 7,8 i 9 ili 2,3 i 4...).

remi - terc

Svaki igrač može da spusti svoje karte (u tercovima) i pre pobede ukoliko u zbiru svih tercova ima najmanje 51 (štihovi i kečevi se računaju po 10 a ostale karte u njihovoj vrednosti). Džoker može da zameni bilo koju kartu i računa se u vrednosti karte koju je zamenio. Kada igrač spusti svoje tercove i ostane sa jednom kartom u ruci on mora da čeka da izvuče kartu koju bi dodao nekom tercu ili većoj skupini karata bilo sebi ili nekom drugom igraču koji je takođe spustio deo svojih karata i na taj način zavrči igru.

Šta je hand? Hand zanči da igrač odjednom spusti sve tercove (bar tercove) iz ruke i poslednjom kartom poklopi špil i završi igru.

spuštanje karata

Bodovanje

Cilj je imati što manje bodova. Kada igrač završi (pobedi) ostalim igračima se računa koliko im je karata ostalo u rukama u tom trenutku gde štihovi i kečevi vrede 10 a ostale karte imaju svoju vrednost. Ukoliko neko od igrača u rukama ima džokera u trenutku kada jedan od igrača završi partiju, on se računa 20. Ako pobednik te partije završi sa handom svim igračima se vrdnost karata u rukama množi sa 2.

Ostavite komentar

Ja zelim da pitam !dali kad uzmem kartu odozdo i pravim otvor , dali trebati i nju da otvorim ili ne treba ? Hvala unaprijed


Ova igra je dobra,svaki put kad igram sa ocem,pa on deli karte,uvek me uhvati baksuz i uvek, ALI UVEK, (Kao BAŠ BAŠ UVEK)izgubim.


Kako se racuna 1,2,3 pri otvaranju ? kao 6 ili 15 ? Hvala…


1

Da li se pisu poeni ako se pogresno podijele karte 🤔🤔🤔


Koliko poena dobija igrac kada handira a koliko kada zatviri redovno


2

Dali igrač koji se prvi otvara,dali mora da ima 51 bez jokera ili može u tih 51 da bude sa jokerom.


Kod presijecanja karata,mislim prije djeljenja igrač izvuce jokera i poslije toga je još jedan joker da li zadržava sebi oba jokera ili samo jednog?


19

Da li igrač kad dobije podijeljene karte, vidi ih i kaže da odustaje od te igre, ali nastavlja kasnije igru - može li to ili nema odustajanja..... hvala na odgovoru.


9

Moze li se nakon otvaranja karata, zatvoriti? Tj vratiti karte u ruke?


17

Da li se mozete uzeti presecenu kartu iako ste otvoreni?


16

Ako igraju dva igraca remi, naravno sa dva spila karata pitanje: da li se iz spila izbace dva dzokera?


18

Da li moze da se handira u prvi krug donjom kartom ispod spila ?


18

Možemo li pobijediti ako uzmemo kartu ispod špila ili to vrijedi samo u handu?


17

Ako igrač u rukama ima spojene sve karte ali njihov zbir njije 51 već manje sme li da napravi hand


19

Da li se za poslednje bacanje može koristiti karta iz otvorenih karata (4 karta u nizu otvorenih)?


13

Večer, zanima me mogu li biti 2 jokera za redom u nizu(npr. 3,4,joker,joker,7). Hvala...


28

Ne mogu, to nije dozvoljeno.


27

beskorisno .........Neobjašnjeno do kraja...


15

Karta izvučena kad igrač prepolovi služi samo za hand.Odbačena karta igrača se uzima kod handa ili otvaranja" nikako drugo.Džoker kao višak se odbacuje sa bilo kojom kartom odozgo i niko ne sme da uzima kartu koja pokriva džokera...ima tu još mnogo sitnica za objasniti ....igra je zanimljiva i zarazna" i može da se igra dugo a da ne dosadi.


1

po originalnim francuskim pravilima ne postoji hand karta i nema potapanja dzokera, svako moze da spusti dzokera kod sebe ili bilo kog otvorenog igraca gde god hoce, potapanje je van svakog pravila, ne mogu se baciti dve karte u jednom krugu


Imam jedno pitanje u vezi igre Remi? NPR; imam 10 trolist ziva karta igrac prije mene baci polu zivu to je 9 trolist i ja sada umjesto da vucem sa spila vucem tu polu zivu kartu i pripajam uz svoju zivu i zavrsavam partiju? Jednostavnije dali se sa odbacenih karata moze uzimati polu ziva karta? ja mislim da ne smije bar nisam cuo jos za to.HVALA


14

igrac koji je otvoren moze uzeti bilo koju kartu, nije bitno da li je ziva, poluziva ili bilo koja treca karta, otvoren igrsc moze da je uzme i da ne izbsaci nista iz svog lista ako zeli sebi da napravi stelu, jedino se ne moze uzeti karta kada igrac ima jednu u ruci. protivniku sa jednom u ruci moze slobodno ziva da se baci, on ne sme da je dira, mora da povuce kraj sa talona


Hand se moźe napraviti bez obzira na ukupan broj poena


Imam jedno pitanje.Šta se dešava ako se nekom igraču pogodi da mu je džoker zadnja karta?Znam da to ne sme,ali ako se to nekom nekim slučajem dogodi,šta se onda dešava?


Može


Ručni hand, kako se računa? Mini hand, kako se računa?


13

Hand sa lepljenjem? Hand sa hand-kartom(na dnu spila)? Rucni hand? Ako moze objasnjenje kako dolazi do ovih situacija(narocito rucni) i njihovo bodovanje? Hvala unapred, Pozdrav


Pozdrav ekipa Interesuje me jedno pitanje vezano za pravila ( da li postoji pravilo ili je stvar dogovora): Igrac koji ostaje sa jednom kartom da li smije sa gomile bacenih karata da uzme zivu kartu ili on gubi to pravo te zivu kartu mora da povuce sa gomile "neiskoristenih" karti?


ne sme, igrac koji ima jednu u ruci mora da povuce kraj sa talona, zato iskusni igraci cesto maskiraju sa zivom ili dzokerom u ruci, pa onda sa dve u ruci mogu da povuku zivu ili poluzivu i zavrse.


Lepa igra


Ima li razlike u bodovanju ako igrac na kraju partije izbaci JOKER-a?


Mozes uzeti zivu kartu zadnju koja je bacena ako ne uzmes na pocetku ovu koju svakako moras da izvuces al ne vidis koja je. Zivu kartu mozes uzeti jednom u toku igre . I ako je izvuces UMESTO ove koju ne vidis moras baciti drugu iz svog spila. Ali ne mozes izvuci i ovu kartu koju ne vidis iz gomile i ovu zivu. Mozes uzeti ovu koja je presecena i stavljena na drugu stranu od ovih koje su zive i s njom zatvoriti igru


Da li može kad se ostane na jednoj karti da se uzme živa karta koju je protivnik bacio i da se završi?


17

ne moze, igrac sa jednom u ruci mora da povuce kraj sa talona, ne sme da dira odbscene karte, sa dve ili tri ili vise karata u ruci moze da uzima odbacene


a kako se piše remi, kada u boji imaš složene karte od 1 do k. -500 ko ima remi a 1000 ko se nije otvorio i 10 x na sabranu vrijednost onih koji su se otvorili?


12

remi se pise x8, znaci minus 560, neotvorenim protivnicima 800, a otvorenim zbir karata u ruci x8


Da li se mesa ponovo kad igrac ima 3 duple karte u spilu


17

apsolutno ne, igrac koji nije zadovoljan podeljenim kartama ima pravo da se otpise pre nego sto povuce kartu sa talona, izlazi iz igre i dobija plus 50


Da li moze da se izbaci karta sa dva džokera?


14

pitanje - pri handiranju može li spustiti (primer) dve različite osmice sa dva džokera..?


Ne može.


1) Kako ja sa dijeljenjem? Mislim na pravu i krivu. Hocu da kazem na lijevo i desno. Je li to pravilno? 2) Ako je kec u terci/skali 1-2-3 , dali se yo racuna 6 ili petnaest. Pitam posto se kec broji 10 u rukama


10

A uvek vredi 10, znaci niz A,2,3 vredi 15


13

Hvala vam puno! Spasili ste mi zivot! Sad sve znam! Bas sam zahvalan :)


12

kad se otvaras dali kombinacija 1,2,3 ulazi kao 6 u tih 51 za otvaranje ili kao 15?


19

15, A uvek vredi 10 poena


Moze li se igrac u ikojem slucaju otvoriti bez 51 bod?


11

Može. Samo u slučaju skale A K Q J 10


6

Može li igrač koji prvi put izlazi uzeti odbačenu kartu koju već posjeduje, dakle duplu,da bi se odbacio drugom igraču? Hvala


Ne može.

Pitanje pravila! Kad levi koj sece na pocetak talon i prva karta nije joker i stavi je okrenutu dole a druga karta jeste joker, kome ide tadruga karta koj joker? I sta ako se desi (nama se desilo) da posle te druge karte budu jos 2 jokera, kome idu oni? Jel sme da uzme koj presekao talon oba jokera ili mora da da dalje sledecem igracu? Molim za po oc, nigde ne mogu da nadjem to pravilo.


7

Hvala mnogo ovim ljudima jer sam sad naucio da igram remi


Ako je igrac otvoren da li on smije uzeti kartu koju je predhodni igrac bacio a da je ne izlozi odmah nego da je cuva u ruci ?


17

Da li igrač sa 14 karata u ruci može da uzme kartu iz škarta otvori se a nju da ne izloži?


23

Koliko karata mora biti polozeno od suigraca da se moze zamjeniti jokerom


15

Kada igrač ima 14 karti kod sebe u prvom krugu. Sve sumu karte složene. I 15 kartu sa spila koji je na stol prevrne licem na gore. Jeli to hand ili ručni.


17

Imam nekoliko pitanja ali ne mogu se svih sjetiti trenutno:

  1. Da li igrac, kada se zeli odbaciti mora cekati svoj potez ili moze prije rede?
  2. Da li se u prvom krugu moze odbaciti i nakon otvaranja igraca prije tebe (posto sam cuo da ne moze ali od osoba koje po prvi puta igraju igru REMI, pa me dovelo do razmisljanja) ...

24

Da li mogu dva džokera da budu vezani u skali od 5 karata?


66

Ne moze se vecno igrati remi.. Do koliko bodova treba da igrate da bi ste izgubili?


26

Remi nema kraja. Pobednik je, moze se reci kad vi resite da podvucete crtu i vidite ko je bolji tj sa najmanjim zborom to znate. Remi nema kraj 100%.


11

12 partija se igra sa 4 igraca. Ko ima najmanje poena pobednik je. A ko najvise gubitnik. 😊


8

Zanima me u toku igre koliko puta se moze odpisati?


23

Ako igraju 4 igraca, 12 partija. U svih 11 se mozes ispisati ali poslednja mora da se igra , odnosno poslednju svi moraju da igraju.


9

osnovna pravila pisanja su sledeca

  • cistoca -40
  • svi neotvoreni igraci +100 a otvoreni zbir karata u rukama
  • hand -140 svi neotvoreni +200 a ostali zbir duplaju
  • rucna cistoca to je kada se neki igrac otvori a zatim se otvori neki od preostalih igraca i izadje na njegove karte odmah pise se -80 ostalima se pise kao i kod obicne cistoce
  • rucni hand je hand iz ruke to jeste kada igrac ima sve slozene karte bez vucenja 15-e karte pa uzima tu petnaestu kartu i samo je okrece na gore a sa kartama u ruci koje je dobio iz deljenja handa ili naravno prvi igrac koji vec ima 15 karata uzima i odma zatvori jednom od tih karata i to je rucni hand tada se pise -280 a ostalima +400 a ako je neko otvoren mnozi sa 4 a moze po dogovoru igraca da se pise kao i obicni hand radi zanimljivije igre
  • ako se otpisu tri igraca igracu koji se nije otpisao pise se -80 ostalima standardno za otpis +50 otvor je sa 51 a po dogovoru se moze otvoriti i sa najvecim kvintom to jeste sa pet poredanih karata 10, 12 ,13, 14, 1,sto cini 50
  • dzoker to jeste dva dzokera nikad ne sme da se stave sa jednom kartom znaci ne moze recimo J2J ili JJ5 i tako dalje jer drugi igraci odmah moraju da znaju koju kartu menja dzoker bez objasnjenja igraca koji izbacuje karte a u ovom slucaju recimo to igraci ne bi znali bez objasnjenja. Morali bi da pitaju sta dzokeri predstavljaju dali je to 1,2,3 ili su tri dvojke i tako dalje sto je protiv pravila
  • dzoker smije ici do dzokera samo ako se nalazi izmedju najmanje dvije karte istog znaka recimo 1,JJ,4 ili 1,2,J,J,5
  • dzokeri menjaju svaku kartu ali se moraju postovati osnovna pravila a moze i ovako 5,J,J,J,J,10 gde u ovoj kombinaciji dzokeri predstavljaju 6,7,8,9 znaci svi igraci odmah znaju koji dzoker koju kartu menja
  • remi to se tesko dobiva a pise se -560 a ostalima ako nisu otvoreni +800 ili ako su otvoreni mnoze sa 8

14

Molim nekog za odgovor na pitenje: Da li spilovi moraju biti iste pozadine recimo crveni ili mogu biti crveni I plavi I sta je bolje za igru? Ako su razliciti karte se vjerovatno mogu lakse pratiti ali sad da li je to bolje? Hvala Zeljko


Boja pozadine nije vazna


Da li ima pravilo da se u prvom pocetnom krugu ne mogu uzimati odbacene karte od igraca i otvoriti ili handirati? Hvala


8

Igram ovu igru vec jako dugo i oduvijek smo igrali tako da se moze izvuc karta gdje su odbacene karte ako se zelis otvorit (pricam o zbroju 51, ne otvoranje hand) i jucer sam cula da se to ne moze osim ako se radi o handu... Zna li neko nesto o tome?! Znam da se karta ispod spila iz kojeg se vuce smije izvuc samo u slucaju handa, ali ovo jos nisam cula...


Moze da se uzimaju karte u prvom krugu,kao sto moze da se uzme donјa karta ako se handira, isto tako ako igrac presece ceo špil, a dole je joker isto se racuna kao da je presekao na pola i ta karta ostaje na talonu, a moze da se po dogovoru da i onom ko je sekao karte.


Mozes, odbacene i za hand a i za otvor. Medjutim hand karta samo u slucaju handa 😊


Da. Pravilno je da uzmes kartu samo u slucaju handa, ali mnogo ljudi zanematuje to pravilo.


Kada sme da se uzima karta koja se nalazi ispod spila iz kojeg izvlacimo karte,okrenuta licem ka gore? I kako se zove potez kada nam jedino ta karta treba da handiramo? Cemu ona uopste sluzi?


10

Ta karta sluzi za cisti hand. Recimo ti imas sve skupljeno ali imas tri karte, dvije su ti 1 i 3 srce a treca kralj gdje nigdje ne pripada. A karta ispod spila je 2 srce koja ti je potrebna da sklopis 1, 2, 3 srce i imas hand a kralja stavis na spil. U nekim pravilima tu kartu mozes naprimjer samo koristiti u prvih pet krugova. Ne smijes tu kartu uzeti i onda se ocistiti ili se samo otvoriti. Samo hand.


Dali se u prvom krugu igre moze uzeti karta bacena od prethodnog igraca a da se Ne otvara u prvom krugu igre.?


5

U prvom krugu možeš da uzmeš kartu koju je bacio prethodni igrač a da se ne otvoriš. U sledećim krugovima moraš da se otvoriš ako uzmeš njohovu kartu.


11

Pitanje, da li moze dzoker uz dzoker, kao npr 7 , 6 , dzoker , dzoker, 3. I kad si na jednoj da li se ziva karta moze uzet


14

joker ne smije stajati uz jokera.


17

Mozes imati 7, 6, dzoker, dzoker, 3...to je glupa varijanta ako nije hand, ali se moze. Uvijek mozes uzeti zivu kartu.


Džoker ne smije da stoji uz džokera.


14

Igra li neko varijantu da se 'hand sa datom katom' ne računa -140, već -80, pri tom da se ostalima 'ruke' ne dupliraju? Znači: hand je samo kada (u istom krugu) izbaciš 14 karata u svojim figurama.


U bodovanju spominjete stih. Ne razumijem sto znači i kako napravim ili od čega se sastoji stih


Ovako mi igramo kod nas: 4xJokera Otvor sa 61 Hand -140, ostalim koji su se otvorili sabiranje puta 2, neotvaranje +200 Zatvaranje Jokerom -280, ostalim koji su se otvorili puta 4, neotvaranje +400 Poslednji placa Rundu svim koji igraju, vjerujte kad se zaigrate sa pravim igracima mozete igrati satima da vam bude zanimljivo


13

Molim vas recite mi da li smem da svoje karte pokazem drugima? Vec 3 dana u inat svom dedi pokazujem svoje karte i on se nervira... Molim vas neka mi neko odgovori jako mi je potrebno zato sto svi kazu da ne sme da se pokazuju ali to nigde nepise..


12

Ne smijes da pokazujes svoje karte.


Ako prvi igrac dobije karte slozene u rukama, tj hand ili tkz. 'rucni hand", u prvom krugu, da li 2 igrac ima pravo da odigra ili je partija gotova???


Partija je naravno gotova


Igramo u dvoje,zanima me da li može da se izloži i zatvori ako je drugi igrač tek započeo drugo krug a ja nisam?Igram dosta dugo i do sada je bilo neko pravilo da svi igrači završe drugi krug,kad se počne treći može se zatvoriti.To ne važi za ručni hand ili hand,samo za obično zatvaranje.Recite mi da li to pravilo uopšte postoji? :oops:

Kolko se pise rucni hand

12
Da li moze da se izadje naprimer da moj protivnik baci dzokera gde je vec imao jednog dzokera tacnije da ima dva dzokera u jednom tercu.

Kada bih izasla sa 2 jokera (handirala ),kako se to boduje?

Da li je terc mora da bude 10,11,12 ili je terc 10,12,13?

7
cuo sam da ponegde se kao otvor racuna i deset, zandarm, cura, kralj i kec. Znam da je zbir 50, ali me interuseje da li je to tacno ili ne...

Da, zbroj je 50 i samo u tom slucaju se mozes otvorit, inace je 51 potrebno.


Svi stihovi (zandar,dama,pop,kec) su deset.Ustvari kec ti se racuna negde jedan ako ti bude slozeno 1,2,3 npr. :)

Super igra,hvala na pravilila i objasnenju!

kod kojeg se pravila koristi kad spustiš sve karte odjednom a da su njihov zbroj ostaje 51 ( u principu ako imas male karte)! to znam da sam tako kao klinac igrao, ali to na netu nemogu naci to pravilo!

interesuje me da li se može potušiti joker, kad si otvoren i neces nigdje staviti jokera, pa bacis joker i još jedna karata na njega (to je potušivanje), ja ne igram tako ali par prijatelja govori da se može, pa me interesuje šta vi kažete na to, hvala unaprijed

Joker ne sme da bude zadnja karta


ovdje postoji par greska(tj mi tako ne igramo)...za ciscenje se pise -40 a ostalima onoliko koliko imaju u rukama(sabiraju se vrojednosti karata)ako su se otvorili a ako nisu onda +100 a djoker je 25....za hand se pise-140 a ostalima je kao kod ciscenja samo je sve duplo...as je u svim slucajevima 10 kao i slike....kod nas nema pravila za otvaranje sa jokerima(tj mogu 2 jedan kraj drugog i igrac sam odlucuje vrijednos jokera u tercu)ali se ne moze otvoriti terc sa 3 jokera....ako dobijes 3 para duplih karata(karata iztog i znaka i broja) pokazujes ih i dijeli se ponovo.....remi jeste terc as-kralj i tada se igra automatski zavrsava....i sva pravila AleksandarV su tacna....i evo jos jedno...karta koja je ispod spila licem na gore moze da se uzme ali samo za hand :lol:

i jos nesto :lol: igra se igra na sledeci nacin (odnosi se na duzinu igre i zapisivanje)
-ako se igra u dvoje igra se 9 krugova po 2 dijeljenja(jedan krug podrazumijeva 2 dijeljenja)
-ako se igra u troje--7 krugova po 3 dijeljenja
-ako se igra u cetvoro---5 krugova po 4 dijeljenja
zbog ovog se preporucuje da igra 2-4 igraca


moze li se otvoriti s 3 dzokera

imam jedno pitanje.. dali se ponavlja dijeljenje ako igrač dobije tri ili više duplih karata?. Ako se igra u dvoje.

Pa zavisi kako ko igra , mi na primer igramo da imas pravo u jednom krugu deljenja to znaci jednom u cetri deljenja da se otpises i pise se +50 ali smo izbacili 3 iste da se opet deli- znaci imas pravo da se otpises , da ne bi drugom igracu kvario igru !!!


zanimam me dali je dopusteno odustajanje kad dobijes karte i nisi zadovolje ili nema nikakvih mogucnosti da se nesto spari, i koliko se onda toj osobi pise bodova ako je odustao.

da li moze da se slozi JOKER do JOKERA? NPR 4 joker joker 7...

Ne...Moze samo da ti budu dve karte izmedju (npr. 4 dzoker pet sest dzoker)

4 dzoker dzoker 6 7 pa sve zavisi od dogovora u principu nije van pravila samo zavisi ko odobrava od igraca , a ko ne - znaci pre partije dogovor !!! Posto imam par ekipa sa kim igram , a ponekad se mesamo pre partije utvrdimo pravila za tu partiju i onda pravila vaze kako za tebe tako i za druge !!!!


kad se umne karta koju protivnik baci koja ti pase i izlizis sve i poklopis da li je to remi i jel mu vrijednost -140

Tada ostali igracu idu 100 ako se nisu otvorili a ako su se otvorili racunaju kartu svaku ali stih se racuna 10 i ako ti ostane dzoker racuna se 25,a ako si ti zatvorio,ali i uzeo kartu igraca ides -10 a ako nisi -20.

da li se pise rucni hand? i koliko ide pobjedniku a koliko gubitniku?

Da li se moram otvarati svaki put kada uzmem poslednju izbačenu kartu ili samo prvi put a kasnije ne moram ?

Vidim da se dosta polemishe za te dzokere... Postoje tri osnovna pravila za njih:

1. Mora UVEK biti vise originalnih karti od dzokera (dakle i ako imas dve 5-ice i dzokera polozene i jednu kartu u ruci i vuchesh dzokera ne mozes se zatvoriti tako sto ces staviti tog dzokera na dve 5-ice i vec postojeceg dzokera nego moras staviti na drugu gomilu gde ce biti veci broj originalnih karata a ne jednak ili manji) takodje ne moze ni jocker,8,jocker,9... isti razlog, dve originalne karte i dva dzokera ne mogu

2. Dva dzokera NIKADA ne mogu biti jedan do drugog

3. Kada vucete kartu sa talona ne mozete je pravdati dzokerom vec mora biti vezana sa dve originalne karte BEZ dzokera (dakle na talonu 8, vi morate imati dve 8-ice, 6 i 7, 7 i 9 ili 9 i 10). Posle kada opravdate na taj nacin kartu koju ste pokupili sa talona mozete dodati dzokera po volji....

Nedostaju nekoliko pravila i neka nisu potpuna:
- spil od 52karrte ne sadrzi jokere, tako da je to spil od 54 ili 55
- u prvom krugu nema otvaranja osim ukoliko nije rucni hand (rucni hand nije isto sto i hand) u tom slucaju se ne uzima karta iz spila vec se samo spustaju karte na sto.
- mozes da uzmes kartu sa gomile izbacenih karata ako:
1. tom kartom mozes da se otvoris,
2. tu kartu mozes da spustis nekom ili sebi
u protivnom ne mozes da je uzmes sa gomile.
- ako je neko spustio jokera u tercu ili nizu mozes da ga uzmes ako imas kartu koja ga menja. (ukoliko su dve iste i joker potrebno je staviti jos dve karte, a ne jedna)
- ukoliko neko izbacuje jokera na gomilu mora da ga "poklopi" tj. da stavi jos jednu kartu preko. Ukoliko je joker poslednja karta ne treba da je poklopi tada se po dogovoru (moze a ne mora) racuna duplo
- ima jos propusta ali ovo su bili najupecatljiviji

igrala sam sa drugaricom i u drugom krugu sam imala rucni hand,ali ona kaze da ne mogu da se otvorim jer je tek drugi krug(da mogu u trecem),da li je to tacno??

A ako sastavis remi? :) Hajde kockari da vas vidim :)

sta je remi, terc - 1 do kralja? koilo se to pise?

mi igramo bodovanje
1.ručni hand (hand u prvoj ruci bez uzimanja karata ) -140 dok ostali idu +400
2.hand -80 ostali koji se nisu otvorili idu +200 dok onima koji su se otvorili x2 od onoga sto imaju u rukama .
3.otvaranje -40 oni koji se nisu otvorili +100 dok onima koji su se otvorili zbir onoga sto im je u ruci . ;-)

Kada imam slozeno 1,2 i 3 dali se to racuna kao 15 ili kao 6 ?? Hitno :D

racuna ti se kao 6. Ako ti je kec ispred 2 racuna se kao jedan bod, a u ostalim slucajevima racuna se kao 10 bodova

kada neko handira , jel se isto racuna puta 2 dal se neko otvorio ili ne , tj dal mu je puta 2 sve ukupno ili samo ono sto mu je ostalo u ruci?

dali je dozvoljeno staviti jokere jedan do drugog, u tercu ili nizu ?

da, dozvoljeno je

ne nije dozvoljeno. Primer: ima 5 i dva jokera. sta je to? 3,4,5 ili 3,3,3?

Sve to zavisi od dogovora, jer je uglavnom dogovorna igra i sto se tice finesa pravila i sto se tice pisanja. Mi recimo igramo tako da u istom nizu ne mogu da budu 2 Joker-a, neki igraju da oni samo ne smeju da budu jedan do drugog, a neki da je sve to dozvoljeno.

Sto se tice pisanja slazem se sa robbi, s tim sto se kod nas Joker u ruci racunao kao 50.

Takodje se kod nas za Hand ne smatra kada dodajete drugim ljudima koji su vec spustili karte, vec kada samo ispred sebe stavite svoje i poklopite poslednjom bez dodavanja.

Jos jedna stvar, mi smo igrali da se za Hand moze iskoristiti i presecena karta pod spilom, ne samo za Rucni Hand.

Pa dobro naucio sam mnogo toga. A i lako je nauciti.

Kolko se piše za čišćenje tj pobjedniku i koliko za hand?

hand je -140, onaj koji se otvorio zbir u ruci x2, a ko se nije otvorio 200. Ima jos pravila koji su izostavljeni...


piše se minus 20 za hand